Išmokų skyrimo iš Garantinio fondo procesas bus sklandesnis

Šiandien Vyriausybė patvirtino Garantinio fondo nuostatus, kuriais stiprinama darbuotojų apsauga jų darbdaviui tapus nemokiam ir nustatyta aiškesnė paraiškų nagrinėjimo ir išmokų iš Garantinio fondo skyrimo tvarka.

„Šie nuostatai numato efektyvesnę Garantinio fondo valdymo ir administravimo tvarką. Nuo šiol paraiškų nagrinėjimo procesas bus sklandesnis ir operatyvesnis, o išmokų skyrimo tvarka kiekvienam žmogui bus gerokai paprastesnė“, – teigia ūkio viceministras ir Garantinio fondo tarybos pirmininkas Marius Busilas.

Nuostatuose nurodyti pagrindiniai duomenys ir dokumentai, kurie yra būtini tam, kad darbuotojas gautų jam priklausančią išmoką iš Garantinio fondo. Pagal šiuos dokumentus ir duomenis taip pat skaičiuojamas išmokos iš Garantinio fondo dydis.

Garantinio fondo nuostatai padės išspręsti problemą dėl išmokų iš Garantinio fondo skyrimo asmenims, neturintiems sąskaitos banke. Tokiu atveju išmokos bus išmokamos per Garantinio fondo administratoriaus parinktą mokėjimo paslaugų teikėją. Tad išmokos pasieks ir asmenis, gyvenančius tolimiausiuose Lietuvos  regionuose ir nesinaudojančius kredito įstaigų teikiamomis paslaugomis.

Garantinio fondo nuostatuose peržiūrėta bankroto administratorių, rengiančių ir teikiančių paraiškas Garantinio fondo administratoriui, darbo apmokėjimo tvarka. Dabar lėšos išlaidoms, susijusioms su paraiškų parengimu, apmokėti bus skiriamos iš Garantinio fondo tik tuo atveju, kai bankroto byla nagrinėjama supaprastinto bankroto proceso tvarka. Nuostatuose numatyti apmokėjimo už paraiškų parengimą dydžiai, kurie turi neviršyti Garantinio fondo įstatyme numatyto maksimalaus dydžio – 3 minimaliųjų mėnesinių algų.