Paskelbtas naujas Europos šalių požiūris dėl verslo nesėkmės ir nemokumo problemų sprendimo

Ūkio ministerija kviečia suinteresuotuosius asmenis pareikšti nuomonę dėl Europos Komisijos patvirtinto komunikato, kuriame pateikiamas naujas Europos šalių požiūris dėl verslo nesėkmės ir nemokumo. Taip pat prašo įvertinti Europos Komisijos pateiktus pasiūlymus dėl reglamento dėl bankroto bylų pakeitimo. Nuomonių laukiama iki 2013 m. sausio 14 d.

Europos Komisijos siūlomais reglamento pakeitimais siekiama išplėsti jo taikymo sritį – įtraukti daugiau fizinių ir juridinių asmenų nemokumo procedūrų, įskaitant gresiantį nemokumą, kai restruktūrizavimo byla nekeliama. Taip pat siekiama spręsti laikino nemokumo problemą. Reglamente siūloma įtraukti sąvokos „pagrindinių turtinių interesų vieta“ apibrėžtį, siekiant užkirsti kelią nepagrįstam asmenų piktnaudžiavimui ieškant galimybių bankrutuoti palankesnėmis sąlygomis kitose šalyse.

Europos Komisija siūlo spręsti įmonių grupių nemokumo klausimus, kurie dar nebuvo reguliuojami Europos Sąjungos lygmeniu, ir įtraukti šalutinių bylų, kurios nebūtinai turėtų būti likvidavimo bylos, iškėlimo probleminius aspektus. Numatoma nustatyti aiškią keitimosi informacija pareigą administratoriams bei teismams ir siekiama skatinti administratorių ir teismų bendradarbiavimą.

Europos Komisija taip pat siūlo sukurti visiems prieinamą Europos Sąjungos nemokumo registrą, kuriame būtų pateikiama informacija apie visas pradėtas nemokumo bylas, administratorių duomenys, kreditorių reikalavimų pateikimo terminai ir kita svarbi informacija.

Minėtus dokumentus ir daugiau informacijos šiuo klausimu galite rasti oficialiame Europos Komisijos tinklalapyje.